Ook Armenië juicht voor Karen

bricht-ook-armenia-juicht-voor-karenKaren Tovmasjan (22) uit Renkum staat voor het eerst op het EK gewichtheffen voor Senioren.

Karen Tovmasjan in de sportschool in Wijhe. In Nederland krijgt hij soms vragen over zijn voornaam. ”Maar in Armenië is het gewoon een jongensnaam.”
Niet met de typisch rollend Nederlandse ‘r’, trouwens. ”Maar met een soort zachte r. Inderdaad.”

Wijhe – Vrijdagavond kan de hele wereld zien hoe Karen Tovmasjan (22) uit Renkum namens Nederland op het EK gewichtheffen in Albanië acteert.
Dan moet de ‘hele wereld’ wel afstemmen op Eurosport. Tovmasjan zal er heus geen prijzen pakken, maar evengoed zal hij er wel voor een primeurtje zorgen. Hij is namelijk de eerste Nederlander die live op de buis op een EK senioren te zien is. Bovendien begeleid door tv-commentator Piet van der Kruk. De enige Nederlandse gewichtheffer ooit die op de Spelen stond (1968, Mexico en een 9de plaats behaalde). Tovmasjan stond eerder als junior op het Europese podium, vrijdag tilt hij voor het eerst bij de senioren.
Eén ding weet Tovmasjan zeker in Armenië zullen ze ook voor hem juichen. In zijn land van oorsprong is de gewichthefsport groot. ”En elke achternaam die eindigt op ‘jan’, daarvan weet je, dat is een Armeniër.
De voertaal thuis in zijn ouderlijk huis in Heino mag Armeens zijn, Tovmasjan is evengoed Nederlander. Mocht hij zich een weg naar het podium kunnen knokken vrijdag, dan zal hij met trots naar het Wilhelmus luisteren. ”Maar als ik reëel ben, dan zit dat er niet in.”

Daarvoor is er bij voorbaat te veel concurrentie. Tovmasjan kan nog groeien in zijn sport. Over een paar jaar, dan maakt hij meer kans, schat hij in. Zijn tijd moet nog komen. Europese toppers in zijn gewichtsklasse (tot 85 kilo) trekken en stoten respectievelijk 165 en 195 kilogram.
Dat haalt Tovmasjan nog lang niet. Wel kan hij het Nederlandse record verbreken. Dat staat in zijn gewichtsklasse op 142 en 175. ”Maar in Tirana, in Albanië, begin ik op 150 en 180. Dus dan red ik dat sowieso.” Het zijn gewichten die hij in februari in een officiële wedstrijd al eens de lucht in kreeg. ”Maar toen was ik net een kilo te zwaar, dus het telde niet.” Gisterochtend landde Tovmasjan in Albanië. Vandaag traint hij licht, ‘donderdag is een rustdag. Zodat ik vrijdag kan knallen.” Dan moet hij strak op gewicht zijn.

Maar daar heeft hij doorgaans niet veel moeite mee. ”Ik ben normaal gesproken 87 kilo. In de dagen voor een wedstrijd probeer je wat gewicht kwijt te raken. Dat kan al door wat minder water te drinken, bijvoorbeeld. En iets minder te eten, of beter nog: als je weet dat je genoeg hebt gehad, niet het beetje nog opeten dat op tafel staat.”
Tovmasjan lacht. Hij kent zichzelf. Dat laatste lekkere beetje opeten zit juist wel in zijn aard. En hij heeft nog geluk. Hij volgt geen topsportdieet. Eet gewoon wat de pot schaft. Geniet van een lekkere gevulde koek tijdens het interview. Maar in de richting van vrijdag zal hij het een beetje kalm aan moeten doen. ”Terwijl ik weet dat er uitgebreid wordt gekookt tijdens zo’n EK. Kun je kiezen uit een buffet met allerlei groentes, vlees, vis…”
Dus neemt hij maatregelen.

”Elke achternaam die eindigt op ‘jan’ daarvan weet je, dat is een Armeniër.

”Ik vraag mijn Coach of hij eten op mijn kamer wil brengen.” Kan hij ook niet in de verleiding komen. Het Spartaanse in zijn leven komt dus niet van de keukentafel. Maar het zit wel in het voortdurende ritme van slapen, school, trainen. ”Nee, dat is niet altijd leuk.” Maar met zijn grootste doel voor ogen -deelnemen aan de Olympische Spelen van Rio, in 2016- houdt hij het vol. In datzelfde Spartaanse leven is er niet echt tijd voor vertier en vrouwen. Avondje de kroeg in met medestudenten van de Calo (hij wil docent gym worden), dat gaat nog net, of de disco in met vrienden.
Zelfs voor vriendinnen heeft de 22-jarige niet echt tijd. Al verdringen de vrouwen zich soms wel om zijn aandacht. Meestal via Facebook. ”Dan krijg ik verzoeken of ik ze alsjeblieft wil toevoegen als vriend”, vertelt hij lachend. Zijn ze gevallen voor zijn bruine ogen, willen ze graag eens in zijn sterke armen hangen. Dat zal na vrijdag wel opnieuw een bescheiden stroom vriendschapverzoeken op leveren. Dit keer wellicht niet alleen uit Nederland. Tovmasjan doet er niet gewichtig over. Nou ja, in elk geval zit zijn haar goed.

Trekken en Stoten
(Inter)Nationale toernooien gewichtheffen kennen de onderdelen trekken en stoten. Bij trekken wordt de halter in één keer boven het hoofd gebracht. Bij het stoten gebeurt dat in twee keer. Eerst via de borst, dan boven het hoofd.

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Reacties zijn uitgeschakeld.