Interview over Karen’s prestaties en zijn doel de OS 2016

Interview met gewichtheffer KarenTovmasjan over zijn prestaties en zijn doel de OS 2016

Gehouden in Airplay Sport wat iedere zondag te horen is tussen 14:00 – 17:00 op Airplay Radio de omroep in de gemeente Olst-Wijhe .Uitgezonden in de uitzending van 24-11-2013

KAREN TOVMASJAN ZET STAPPEN RICHTING OLYMPISCHE SPELEN

Elke atleet heeft de droom om ooit  zijn land te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Zo ook gewichtheffer Karen Tovmasjan van de gewichthef club Leef  in Wijhe. Daarmee zou hij de eerste Nederlandse deelnemer zijn aan het onderdeel gewichtheffen sinds Piet(er) van der Kruk die in 1968 aan de Olympische spelen in Mexico stad deelnam waar hij overigens 9de werd.

Dat deze droom niet eenvoudig is, is logisch. De afgelopen maanden heeft de gewichtheffer zijn eerste stappen gezet om zijn droom te verwezenlijken. In september deed hij mee aan het EK onder 23 in Estland, daar werd hij zevende. Het belangrijkste van dat toernooi was dat hij Nederlandse records verbeterde. Karen verbeterde zijn eigen Nederlands records met 149kg trekken 178kg stoten en 327kg totaal. Een maand later schreef de atleet wederom historie door deel te nemen aan het WK gewichtheffen voor senioren. Daarmee was hij de eerste Nederlandse deelnemer sinds 10 jaar. Op het WK in polen werd Karen 19de.  Zijn deelname werd echter op het laatste moment nog heel onzeker. Omdat gewichtheffen geen steun krijgt van het NOC/NSF  moeten de atleten en de gewichtheft bond alle kosten zelf betalen. Op het laatste moment haakte een financierder voor het WK af. Na een oproep op de sociaal media stroomde de hartverwarmende hulp voor Karen Tovmasjan binnen waardoor hij toch kon deelnemen. Daarom onderschrijft hij ook de afgelopen toernooien als een van de mooiste periodes uit zijn leven.  ‘’Het was voor mij onbeschrijfelijk hoeveel steun ik van mensen en ook op financieel gebied heb gekregen om deel te nemen. Dit was hartverwarmend.”

Tijdens de afgelopen periode is de atleet hard aan de weg aan het timmeren. Zo bestede verschillende regionale en landelijke media aandacht aan de atleet en hebben zich nieuwe sponsors gemeld die de gewichtheffer gaan steunen richting de Olympische Spelen. Hem bestempelen als de pionier van het  Nederlandse gewichtheffen vind hij nog te vroeg. ‘’Ik moet me eerst nog kwalificeren voor het Olympische spelen daarvoor zit ik nog 15 kg onder de kwalificatie eis op beide onderdelen (trekken en stoten). De komende 2 jaar  hebben ik en mijn trainer een trainingsplan uitgezet  met trainingskampen die ik mede door de sponsors kan doen’’.  Het grootste doel de komende periode is het  EK voor senioren waar Tovmasjan de top 10 wil behalen en daarna het WK voor senioren.’’ Karen beseft dat zijn doel een historische moment zou kunnen zijn. Het zou sinds een kleine halve eeuw weer zijn dat er een Nederlander mee zou doen aan de Olympische spelen als gewichtheffer.’’ Door onze prestaties als atleten  hopen we de jeugd te motiveren om ook deze sport te beoefenen’’

Dat de sport gewichtheffen door o.a. zijn prestaties meer bekendheid krijgt ziet ook Karen om zich heen. ‘’ Bij de gewichthef club in Wijhe zie ik gewoon dat ze geïnspireerd raken door mij. Eerder trainden sommigen twee keer per week en nu vaker om sterker te worden en aan wedstrijden mee te doen. ‘’ Ze kijken naar mij en daardoor worden ze gemotiveerd , als trainer word je daar blij van dat je prestaties anderen motiveert’’.

Naamloos

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Reacties zijn uitgeschakeld.