Elf keer per week

Bier drinken en uitgaan is er voor Karen niet bij. Hij traint elf keer per week.

 

Windesheim student Karen is Nederlands recordhouder gewichtheffenelfkeerperweek

Hij kan het gewicht van elf kratjes bier (186 kilo) in één keer optillen. Windesheimstudent en professioneel gewichtheffer Karen Tovmasjan is Nederlands recordhouder in zijn klasse en werd onlangs zesde op het EK.

Als je Karen in zijn dagelijkse kleding ziet, zou je niet meteen denken dat hij meer dan twee keer zijn eigen gewicht kan optillen. ”In tegenstelling tot bodybuilden pompt een gewichtheffer zijn spieren niet op, maar maak hij ze sterk”, verteld de derdejaars calo-student. Maar zodra Karen zijn gewichthef-outfit aantrekt, zie je dat hij uit één bonk spieren bestaat. ”ik train dan ook elf keer in de week. ’s Ochtends en ’s avonds, met uitzondering van de zondag.” Per keer is hij zo’n drie uur in sportschool CrossFit Apeldoorn te vinden. Tijdens zijn training maakt Karen gebruik van een halter met gewichten eraan, verder niks. Als je denkt dat hij drie uur lang bijna 190 kilo omhoog probeert te krijgen, dan heb je het mis. ”Ik bouw het op: ik begin met 70 kilo en ik eindig een trainingssessie met gemiddeld 160 kilo.”Even goed om te: als gewichtheffer kun je de gewichten op twee manieren optillen. Karen heeft het Nederlands record ‘trekken’ (waarbij je de halter in één keer omhoog brengt) , met een gewicht van 156 kilo. Ook heeft hij het Nederlands record ‘stoten’, waarbij hij de halter eerst op de borst legt en daarna omhoog stoot. Dat laatste lukt hem dus met maar liefst 186 kilootjes.

Europees kampioenschap
De 23-jarige spierbonk begon al op zijn veertiende met gewichtheffen. ”Ik deed daarvoor aan voetballen en aan krachttraining. Mijn oom Ashot Ghazaryan, die vroeger ooit derde werd op het WK gewichtheffen, zag tijdens de krachttraining dat ik talent had. Ik ben toen gestopt met voetballen en ben me gaan focussen op het gewichtheffen.” Zijn Oom werd logischerwijs zijn trainer en ook negen jaar later trainen ze nog samen. Met mooie prestaties als gevolg. In april van dit jaar werd Karen zesde op het Europees kampioenschappen tot 85kg klasse,”En een jaar geleden heb ik de negentiende plek gehaald op het WK.”

Reebok-atleet
Karen is beste Nederlandse gewichtheffer, en dat heeft hij in negen jaar tijd voor elkaar gekregen. Hij wordt onder andere gesponsord door Reebok en kan daardoor aan allerlei internationale wedstrijden meedoen. Naast zijn studie en sport heeft hij namelijk geen tijd om zelf geld te verdienen.”Per land mogen er acht atleten meedoen aan het kampioenschap. De NOGB, de Nederlandse Olympische Gewichthefbond, kiest de beste uit. Ik ben vaste klant op het EK,” lacht de student. De Reebok-atleet doet niet alleen mee aan wedstrijden. Hij geeft ook regelmatig clinics en workshops. Verder is hij actief als personal trainer, organiseerde hij dit jaar voor het eerst zijn eigen wedstrijd Tovmasjan Invitational en hoopt hij over een paar maanden zijn eigen CrossFit Box te openen. ”Crossfit is een trainingsmethode, het lijkt niet op fitness zoals in de sportschool wordt beoefend. Het is een combinatie van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek.”

Olympische Spelen
Dat hij daarnaast nog een voltijd studie volgt, lijkt bijna onmogelijk.”Als topsporter kan ik gelukkig gebruik maken van de topsportregeling. Tentamens mag ik bijvoorbeeld op een ander moment maken dan de andere studenten.” En hoe zit het dan met uitgaan, biertjes drinken en andere dingen die je als student doet? ”Tja, als ik weet dat ik over twee maanden een belangrijke wedstrijd heb, ga ik echt niet stappen. Het kan soms wel, maar niet ieder weekend. Zo ben ik best wat vrienden kwijtgeraakt. Zij begrijpen niet waarom ik niet elke week met ze meeging naar de kroeg.” Gelukkig heeft hij ook veel vrienden gemaakt door het gewichtheffen.” Ze begrijpen tenminste waarom ik bepaalde dingen niet wil doen; zij kiezen ook voor de sport. Dit jaar ga ik keihard werken, zodat ik me op het WK van 2015 kan kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2016. Daarvoor wil ik best wat avondjes in de kroeg overslaan!”

 

Bron: win’ ”Annika Haverkort”

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Reacties zijn uitgeschakeld.