Gewichtheffer Tovmasjan grijpt Nederlandse records

Gewichtheffer Karen Tovmasjan heeft in december beide Nederlandse records in het gewichtheffen verbroken. De 24-jarige geboren Armeen deed dat in beide olympische onderdelen van het gewichtheffen: Het trekken, ook wel snatch genaamd, en het stoten, internationaal beter bekend als clean & jerk. Tovmasjan kwam niet uit in de zwaarste gewichtklasse, boven 105 kilogram, maar doordat hij meer trok en stootte dan een Nederlander ooit gedaan heeft, pakte hij toch beide nationale records.

In het trekken stond het record al op naam van Tovmasjan, die bij De Laatste Kans in december vorig jaar tot 160 kilogram kwam. Eerder in december deed hij in Reims mee aan de Franse clubkampioenschappen. Na pogingen van 150 en 158 kilogram liet hij 163 kilogram monteren. Ogenschijnlijk zonder heel veel moeite wist Tovmasjan het gewicht boven zijn hoofd te trekken, waarmee het oude record verbroken was.

Tovmasjan verbreekt het algemene Nederlands record trekken in Reims (Bron: YouTube)

Het record in het stoten, waar de zwaarste gewichten getild worden, stond al een stuk langer in de boeken. Adem Kala tilde op het WK van 2003 197,5 kilogram omhoog, wat hem destijds naar een 20e plek hielp in de klasse tot 94 kilogram. Tovmasjan brak afgelopen zondag ook dat record en wel tijdens De Laatste Kans in Veldhoven, het grootste gewichtheftoernooi van Nederland. Bij zijn laatste poging werd 198 kilogram op de stang gemonteerd, wat Tovmasjan boven zijn hoofd wist te stoten.

Tovmasjan stoot 198 kilogram boven zijn hoofd, het zwaarste gewicht dat ooit in competitie door een Nederlandse gewichtheffer is getild (Bron: YouTube)

Eerder dit jaar werd de Nederlander nog zesde op het EK in Tel Aviv. Hij deed dat in de klasse tot 85 kilogram en kwam destijds tot 156 en 186 kilogram. Bij De Laatste Kans kwam hij wel in een zwaardere gewichtsklasse uit. Tovmasjan heeft goede hoop om in 2016 de eerste Nederlandse gewichtheffer op de Olympische Spelen te worden sinds Piet van der Kruk in 1968. “Het moet gek lopen wil ik de Spelen niet halen”, bleek hij eerder dit jaar optimistisch. In het verleden haalde Nederland zelfs drie olympische medailles: Bram Charité pakte in 1948 brons, net als Jan Verheijen en August Scheffer in Amsterdam in 1928.

Bron: Fok

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Reacties zijn uitgeschakeld.