Gewichtheffer Tovmasjan grijpt Nederlandse records

Gewichtheffer Karen Tovmasjan heeft in december beide Nederlandse records in het gewichtheffen verbroken. De 24-jarige geboren Armeen deed dat in beide olympische onderdelen van het gewichtheffen: Het trekken, ook wel snatch genaamd, en het stoten, internationaal beter bekend als clean & jerk. Tovmasjan kwam niet uit in de zwaarste gewichtklasse, boven 105 kilogram, maar doordat hij meer trok en stootte dan een Nederlander ooit gedaan heeft, pakte hij toch beide nationale records.

In het trekken stond het record al op naam van Tovmasjan, die bij De Laatste Kans in december vorig jaar tot 160 kilogram kwam. Eerder in december deed hij in Reims mee aan de Franse clubkampioenschappen. Na pogingen van 150 en 158 kilogram liet hij 163 kilogram monteren. Ogenschijnlijk zonder heel veel moeite wist Tovmasjan het gewicht boven zijn hoofd te trekken, waarmee het oude record verbroken was.

Tovmasjan verbreekt het algemene Nederlands record trekken in Reims (Bron: YouTube)

Het record in het stoten, waar de zwaarste gewichten getild worden, stond al een stuk langer in de boeken. Adem Kala tilde op het WK van 2003 197,5 kilogram omhoog, wat hem destijds naar een 20e plek hielp in de klasse tot 94 kilogram. Tovmasjan brak afgelopen zondag ook dat record en wel tijdens De Laatste Kans in Veldhoven, het grootste gewichtheftoernooi van Nederland. Bij zijn laatste poging werd 198 kilogram op de stang gemonteerd, wat Tovmasjan boven zijn hoofd wist te stoten.

Tovmasjan stoot 198 kilogram boven zijn hoofd, het zwaarste gewicht dat ooit in competitie door een Nederlandse gewichtheffer is getild (Bron: YouTube)

Eerder dit jaar werd de Nederlander nog zesde op het EK in Tel Aviv. Hij deed dat in de klasse tot 85 kilogram en kwam destijds tot 156 en 186 kilogram. Bij De Laatste Kans kwam hij wel in een zwaardere gewichtsklasse uit. Tovmasjan heeft goede hoop om in 2016 de eerste Nederlandse gewichtheffer op de Olympische Spelen te worden sinds Piet van der Kruk in 1968. “Het moet gek lopen wil ik de Spelen niet halen”, bleek hij eerder dit jaar optimistisch. In het verleden haalde Nederland zelfs drie olympische medailles: Bram Charité pakte in 1948 brons, net als Jan Verheijen en August Scheffer in Amsterdam in 1928.

Bron: Fok

Na halve eeuw eindelijk weer Nederlandse gewichtheffer op de Spelen

wedstrijden2014foto2Bijna een halve eeuw moeten we terug voor de laatste Nederlandse gewichtheffer op de Olympische Spelen. In een tijd dat de wereld nog niet wist van popsterren als Michael Jackson en Madonna, en Neil Armstrong nog niet op de maan was geweest. Het gebeurde in het jaar 1968, op de Spelen in Mexico-Stad. Piet van der Kruk werd negende in de zwaargewichtklasse. Van der Kruk is daarmee de laatste landgenoot die als gewichtheffer deelnam aan de Spelen.

Al tig edities van de Spelen maken we dus niet eens kans op een van de 45 medailles die bij het gewichtheffen te vergeven zijn. Maar nu, 46 jaar na dato, lijkt het erop dat we in 2016 eindelijk weer een Nederlandse gewichtheffer afvaardigen naar het grootste mondiale sportevenement. De 24-jarige Karen Tovmasjan (klasse tot 85 kilogram) moet het gaan doen. De geboren Armeen is overtuigd van zijn kunnen: ,,Het moet gek lopen wil ik het niet halen”, vertelt hij aan Allesmetsport.

Zondag eindigde het wereldkampioenschap gewichtheffen in het Kazachstaanse Almaty. Slechts één van de 683 deelnemers kwam uit Nederland. Mita Overvliet deed bij de dames mee in de klasse tot 69 kilogram en werd laatste. Tovmasjan kon gaan, maar ging niet: ,,Ik had op dit moment geen kans gemaakt om bij de eerste acht te eindigen, waarmee ik een eerste stap naar kwalificatie voor Rio had gezet. Dus had het voor mij niet veel zin.”

Gewichtheffen on-Nederlands
Op het WK van vorig jaar was Tovmasjan wel van de partij. Op het laatste moment kreeg hij genoeg sponsorgelden bijeen om af te reizen. Hierdoor trad hij niet aan in topconditie. Hij werd negentiende. ,,Maar ik ben blij dat ik dat al heb meegemaakt. Die ervaring neem je mee.” Met zijn deelname was Tovmasjan de eerste Nederlander in elf jaar tijd die meedeed op het WK. Want ook daar ontbrak Nederland meer dan dat het wel aanwezig was.

Karen-Tovmasjan-3

Je vraagt je toch af hoe dat mogelijk is. Des te meer nog als je programma’s als ‘de sterkste man van Nederland’ voorbij ziet komen op televisie. Daar zijn toch genoeg toppers om eens een gooi te doen naar olympisch eremetaal, of in elk geval naar olympische deelname. Zou je zeggen. Maar niets is minder waar dus. Volgens Tovmasjan komt dat door een cultuurverschil: ,,Je hoeft hier in Nederland niet sterk te zijn. In veel Oostbloklanden moet dat wel. Dat heeft onder meer met oorlogen te maken. Daar moeten de kinderen sterk zijn en daarom gaan ze bijvoorbeeld worstelen, gewichtheffen of judoën. In Nederland ga je op voetbal als je jong bent.”

,,Waar je in Nederland voor Ajax wilt spelen, wil je in sommige buitenlandse landen gewichtheffer worden”, vult oud-bestuurslid van de Nederlandse gewichthefbond, Robert van Herk, Tovmasjan aan. ,,Maar in die Oostbloklanden kijken kinderen naar gewichtheffen op televisie. Dan denken ze: dat wil ik later ook. In veel van die landen, zoals Kazachstan en Oekraïne, is de infrastructuur veel beter. Het is daar ingebed. In Nederland is het meer een uitzondering als je aan gewichtheffen doet. Het is hier maar een klein wereldje.”

Rooskleurig
Desalniettemin is de sport momenteel groeiende in Nederland, dat vindt zowel Van Herk als Tovmasjan. ,,Dat komt vooral door crossfit”, stelt Tovmasjan. Crossfit is een combinatie van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek. En die sport wordt steeds populairder, en daarmee ook het gewichtheffen. Ook de fusie van de Nederlandse gewichthefbond (NOGB) met de worstel- en powerliftingbond, heeft bijgedragen aan de groei. De voormalige drie bonden gaan tegenwoordig gezamenlijk door het leven als Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessfederatie (KNKF). ,,Hierdoor vormen we een sterker blok”, zegt Van Herk. ,,Dit biedt nieuwe kansen met onpartijdige bestuurders. Zij hebben veelal weinig ervaring in de wereld van de krachtsport, maar zijn waarschijnlijk slagvaardiger vanwege hun systematische en onbevooroordeelde aanpak. Bestuurlijk is er voorheen veel gedoe geweest.”

Karen-Tovmasjan-2

Carrièreboost
In 2013 maakte Tovmasjan zijn debuut op een mondiaal toernooi tijdens het Europees kampioenschap in Tirana. Daar eindigde hij op plaats dertien. Dit jaar verbeterde hij die prestatie met zijn vijfde plaatst bij het EK in Tel Aviv. ,,Ik merk dat ik echt gegroeid ben dit jaar”, vertelt Tovmasjan. ,,Het EK in Tel Aviv heeft mijn carrière een boost gegeven. Steeds meer mensen hadden interesse om mij te sponsoren. In het begin ben je niemand. Maar daarna word je sterk en krijg je steeds meer publiciteit.”

Het ultieme doel van de inwoner van Apeldoorn is zich kwalificeren voor de Spelen van Rio de Janeiro in 2016. ,,Op basis van het WK van vorige week weet ik precies hoeveel kilo ik moet tillen”, zegt hij. Om op de Spelen te komen moet Tovmasjan op twee van de komende mondiale toernooien (EK en WK) bij de eerste acht eindigen.

Op het WK in Almaty tilde de nummer acht in de uitslag 366 kilogram (snatch en clean & jerk). ,,Mijn trainingsrecord staat op 360 kilogram. Ik moet me dus met nog zes kilo verbeteren en dat moet lukken”, is Tovmasjan zelfverzekerd. ,,Ik ben nog jong en blijf progressie boeken. Als ik een blessure tegenkom, is het natuurlijk een ander verhaal, maar in principe moet ik me plaatsen.”

Bron: allesmetsport.nl

Karen Tovmasjan wint NK 2014

Nederlands Kampioenschappen 2014Bij de golfclub Naarden werd dit weekend niet alleen een balletje van minder dan 46 gram de lucht ingebracht. Afgelopen zaterdag 24 oktober werd het gebouw flink getest in de Crossfitclub Naarden tijdens het NK Gewichtheffen voor senioren (15+). Opvallend detail was de rentree na meer dan 40 jaar pauze van de tweelingbroers Dick en Niek Faas, beiden 70-jaar. Ook viel het op dat steeds meer dames deze krachtsport waarderen. Met 28 namen op de uitslagenlijst, waarvan 12 dames, werd gesproken over een redelijke opkomst met voor de kenner meer dan voldoende aantrekkingskracht.

Op dit kampioenschap werd Charlotte Maris beste dame met een totaal van 130 kg. Zij trok 60 kg en stootte 70 kg. Zij werd in haar gewichtsklasse tot op 2 kg opgejaagd door de pas 15-jarige Bente Brauwers. Bente kon uiteindelijk een 2 plaats in de ranglijst behalen op punten. Anna Loots werd 3. Zij toonde veel moed door een paar speelse, nieuwe pogingen op nationale records bij de dames +75 kg. Helaas kon zij die niet verzilveren.

Bij de heren zorgde Karen Tovmasjan voor sensatie. Als internationale atleet wist hij met 155 kg trekken en 195 kg stoten de beste atleet te worden. Hij stak met kop en schouders uit boven de overige atleten door een totaal van 350 kg en nationale titel in de klasse tot 94 kg en 416 punten.

Op punten werd daarnaast nog een spannende strijd geleverd tussen de talenten Derenik Ghazaryan en Teun Bruijnen. Het verschil tussen de atleten is minimaal en werd dit keer gewonnen door Derenik. Hij behaalde een totaal van 245 kg, werd daarmee kampioen in de klasse tot 85 kg en 2 in de ranglijst. Teun kon niet meer het beste uit zichzelf halen na een reeks van belangrijke wedstrijden. Hij werd vier weken geleden 9 bij de junioren op de 1 Europacup in Kroatië en twee weken geleden beste junior op het NK Jeugd/Junioren. Teun kon nu nog wel zijn 4 nationale titel bij de senioren prolongeren met een totaal van 210 kg in de categorie tot 69 kg, maar had vooral moeite bij het technisch moeilijkere onderdeel trekken.

Nederlands kampioenen Gewichtheffen 25-10-2014 (Naarden)
Dames -53 kg Adela Pijcke 34-46-80 (121pt)
Dames -58 kg Willemijn ten Hoopen 36-50-86 (125pt)
Dames -63 kg Charlotte Maris 60-70-130 (178pt)
Dames -69 kg Bente Brauwers 59-69-128 (168pt)
Dames +75 kg Anna Loots 60-72-132 (146pt)

Heren -69 kg Teun Bruijnen 90-120-210 (286pt)
Heren -77 kg Martin Stefanov 85-104-189 (239pt)
Heren -85 kg Derenik Ghazaryan 110-135-245 (298pt)
Heren -94 kg Karen Tovmasjan 155-195-350 (416pt)
Heren -105 kg Frank van der Meulen 110-135-215 (241pt)

Bron: Cynthia Dassen

INVITATION TOVMASJAN CHAMPIONSHIP 2014

 7 december

10715880_10204271913869765_188952405_nWith a lot of pride and joy we’d like to invite you to yet another event hosted by Karen Tovmasjan: The Tovmasjan Championship.

After a successful team competition dubbed the ‘Tovmasjan Invitational’ we now encourage individuals to step forward and claim the title of this first edition. The Flex Cup will be the stage where the Tovmasjan Championship is held, and we call on all weightlifting enthousiasts to participate. It will be a chance for you to gain competition experience, have loads of fun and promote the sport of weightlifting at the same time. Below are some highlights

·         Individual Weightlifting competition based on weight classes and age (men: 56, 62, 69, 77, 85, 94, 105, 105+, women 48, 53, 58, 63, 69, 75, 75+)

·         No singlets or other official weightlifting clothing is required

·         Judging will be done according to ‘CrossFit’ rules, i.e. press outs are allowed.

·         Register today for as little as 25 euro by sending an e-mail to karen.tovmasjan@live.nl stating

·         Your full name

·         Age

·         Bodyweight

·         Contact details (e-mail, tel no and adress)

·         Weightlifting total (snatch & clean and jerk)

Registered participants

Please note, taking part as an athlete will grant you access to the rest of the Flexcup weekend as well. You can enjoy flexing muscles, gruesome metcons, strongman lifts and powerlifting competition before and after you’ve done some work yourself!

Tovmasjan-championship

Elf keer per week

Bier drinken en uitgaan is er voor Karen niet bij. Hij traint elf keer per week.

 

Windesheim student Karen is Nederlands recordhouder gewichtheffenelfkeerperweek

Hij kan het gewicht van elf kratjes bier (186 kilo) in één keer optillen. Windesheimstudent en professioneel gewichtheffer Karen Tovmasjan is Nederlands recordhouder in zijn klasse en werd onlangs zesde op het EK.

Als je Karen in zijn dagelijkse kleding ziet, zou je niet meteen denken dat hij meer dan twee keer zijn eigen gewicht kan optillen. ”In tegenstelling tot bodybuilden pompt een gewichtheffer zijn spieren niet op, maar maak hij ze sterk”, verteld de derdejaars calo-student. Maar zodra Karen zijn gewichthef-outfit aantrekt, zie je dat hij uit één bonk spieren bestaat. ”ik train dan ook elf keer in de week. ’s Ochtends en ’s avonds, met uitzondering van de zondag.” Per keer is hij zo’n drie uur in sportschool CrossFit Apeldoorn te vinden. Tijdens zijn training maakt Karen gebruik van een halter met gewichten eraan, verder niks. Als je denkt dat hij drie uur lang bijna 190 kilo omhoog probeert te krijgen, dan heb je het mis. ”Ik bouw het op: ik begin met 70 kilo en ik eindig een trainingssessie met gemiddeld 160 kilo.”Even goed om te: als gewichtheffer kun je de gewichten op twee manieren optillen. Karen heeft het Nederlands record ‘trekken’ (waarbij je de halter in één keer omhoog brengt) , met een gewicht van 156 kilo. Ook heeft hij het Nederlands record ‘stoten’, waarbij hij de halter eerst op de borst legt en daarna omhoog stoot. Dat laatste lukt hem dus met maar liefst 186 kilootjes.

Europees kampioenschap
De 23-jarige spierbonk begon al op zijn veertiende met gewichtheffen. ”Ik deed daarvoor aan voetballen en aan krachttraining. Mijn oom Ashot Ghazaryan, die vroeger ooit derde werd op het WK gewichtheffen, zag tijdens de krachttraining dat ik talent had. Ik ben toen gestopt met voetballen en ben me gaan focussen op het gewichtheffen.” Zijn Oom werd logischerwijs zijn trainer en ook negen jaar later trainen ze nog samen. Met mooie prestaties als gevolg. In april van dit jaar werd Karen zesde op het Europees kampioenschappen tot 85kg klasse,”En een jaar geleden heb ik de negentiende plek gehaald op het WK.”

Reebok-atleet
Karen is beste Nederlandse gewichtheffer, en dat heeft hij in negen jaar tijd voor elkaar gekregen. Hij wordt onder andere gesponsord door Reebok en kan daardoor aan allerlei internationale wedstrijden meedoen. Naast zijn studie en sport heeft hij namelijk geen tijd om zelf geld te verdienen.”Per land mogen er acht atleten meedoen aan het kampioenschap. De NOGB, de Nederlandse Olympische Gewichthefbond, kiest de beste uit. Ik ben vaste klant op het EK,” lacht de student. De Reebok-atleet doet niet alleen mee aan wedstrijden. Hij geeft ook regelmatig clinics en workshops. Verder is hij actief als personal trainer, organiseerde hij dit jaar voor het eerst zijn eigen wedstrijd Tovmasjan Invitational en hoopt hij over een paar maanden zijn eigen CrossFit Box te openen. ”Crossfit is een trainingsmethode, het lijkt niet op fitness zoals in de sportschool wordt beoefend. Het is een combinatie van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek.”

Olympische Spelen
Dat hij daarnaast nog een voltijd studie volgt, lijkt bijna onmogelijk.”Als topsporter kan ik gelukkig gebruik maken van de topsportregeling. Tentamens mag ik bijvoorbeeld op een ander moment maken dan de andere studenten.” En hoe zit het dan met uitgaan, biertjes drinken en andere dingen die je als student doet? ”Tja, als ik weet dat ik over twee maanden een belangrijke wedstrijd heb, ga ik echt niet stappen. Het kan soms wel, maar niet ieder weekend. Zo ben ik best wat vrienden kwijtgeraakt. Zij begrijpen niet waarom ik niet elke week met ze meeging naar de kroeg.” Gelukkig heeft hij ook veel vrienden gemaakt door het gewichtheffen.” Ze begrijpen tenminste waarom ik bepaalde dingen niet wil doen; zij kiezen ook voor de sport. Dit jaar ga ik keihard werken, zodat ik me op het WK van 2015 kan kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2016. Daarvoor wil ik best wat avondjes in de kroeg overslaan!”

 

Bron: win’ ”Annika Haverkort”